Artikel Details
GPS III vanaf 2013 beschikbaar

De EU-landen hebben unaniem een akkoord bereikt over de bouw van dertig navigatiesatellieten. Het akkoord was mogelijk nadat Spanje een controlecentrum kreeg toegezegd. 

De Spaanse verkeersminister Fernando Palao lag ijn eerste instantie dwars, omdat hij een controlecentrum eiste op Spaans grondgebied. Het Europese navigatiesatellietsysteem moet in 2013 functioneren. De bouwprojecten worden onderverdeeld in systeemplanning, satellietconstructie, lanceerinstallaties, controlecentra en bedrijfsvoering.

Nieuw akkoord
Nieuw akkoord bereikt over de financiering van het project. Ook dat was een moeizaam bereikt compromis. Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland verzetten zich toen tegen de wijze waarop het dure project zou worden betaald. 

Positiebepaling
Galileo moet met dertig satellieten in de ruimte de Europese verbeterde versie van het Amerikaanse gps-systeem voor positiebepaling op aarde worden. Het project is in totaal begroot op 3,4 miljard euro. Eén satelliet hangt al in de ruimte, maar het project zal niet voor 2013 volledig zijn gerealiseerd. Ooit was het de bedoeling dat het volgend jaar al operationeel zou zijn. 

Fietsen met GPS 
De satellieten zijn de duurste EU-aankoop ooit. De gps-satellieten moeten Europa onafhankelijk maken van Amerikaanse of andere navigatiesystemen. Automobilisten, fietsers en wandelaars kunnen er hun navigatieapparaten als TomTom op instellen, terwijl de overheid het kan gebruiken voor de registratie bij rekeningrijden.

Het zogeheten Galileo-project (vernoemd naar de Italiaan die ontdekte dat de aarde om de zon draait) komt beschikbaar in vijf à tien megacontracten.

Vooral de grote Europese bedrijven als Thales en EADS komen daarvoor in aanmerking. Het Nederlandse Dutch Space uit Leiden, eigendom van EADS, dingt naar de bouw van zonnepanelen voor alle satellieten.


Door: host
Geplaatst op: 17-1-2009
Keer bekeken : 2261

Terug