Fiets TomTom navigatie stapje dichterbij

Hoewel navigatie in de auto allang gemeengoed is, is er nog steeds geen alomvattend systeem voor fietsers in het fietsland bij uitstek.

Daar zit wel schot in nu de Fietsersbond, het Landelijk Fietsplatform en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) hun kennis en gegevens bundelen. Dat hebben zij donderdag bekendgemaakt. 

Planner
Vanaf komend voorjaar is in ieder geval via internet een planner voor landelijke fietsroutes beschikbaar. Ook pleisterplaatsen en andere wetenswaardigheden staan erin, aangevuld met 'knooppuntroutes' uit regionale fietsroutes.

Die routes zijn te downloaden en zo in een gps-apparaat als een TomTom te gebruiken. 

Apparaatje
Het wachten is nu nog op een handig apparaatje voor op de fiets. 'Dat is meer iets voor de producenten van apparatuur', zegt een woordvoerster van het Fietsplatform. Die bedrijven zouden daar al wel mee bezig zijn.

Garmin, fabrikant van navigatieapparatuur, laat weten dat dit bedrijf in augustus software voor fietsers op de markt heeft gebracht. 'En er is een houder te koop waarmee ons navigatieapparaat op het fietsstuur te bevestigen is.'

Overname TomTom door Garmin

Er gaan geruchten dat TomTom over genomen wordt door de concurrent Garmin. De opkomst van gratis navigatiesoftware voor mobiele telefoons heeft de markt van GPS navigatie op zijn kop gezet. Het aandeel TomTom heeft hierdoor de nodige klappen gehad.

Tomtom zegt dat de smartphones en dus ook de iPhone nog geen direct gevaar levert voor de verkoop van de TomTom navigatiesystemen. De telefoons hebben een beperkte batterijcapaciteit, een klein beeldscherm, een beperkte rekencapaciteit en slechte speakers en daarbij is gratis navigatie nog niet op het niveau van TomTom.

Een overname van TomTom door Garmin zou een sterke marktleider opleveren die op diverse navigatiegebieden kan concurreren met de smartphones.

Fietsnavigatie voor iphone

Natuurlijk kun je gewoon kiezen voor 1 van de producten van Garmin, maar er zijn meerdere mogelijkheden om te navigeren. Zeker voor de iphone zijn er uitstekende mogelijkheden om de iphone als fiets navigatie gebruiken. Grootste nadeel van navigeren met een smartphone is het verbruik van de accu, vaak zit je na 2 tot 3 uur als zonder batterij en dus zonder navigatie. 
Bij de ontwikkeling van de GPS software voor de iphone is hier rekening mee gehouden en is het mogelijk om 6 tot 8 uur te navigeren zonder bij te laden. 

Naast de iphone heb je eigenlijk maar 2 dingen nodig: 
- Een houder om de iphone op je stuur te bevestigen; 
- Navigatie software. 

Iphone GPS RAM Mount Er zijn diverse houders op de markt, maar een van de betere is toch de Iphone RAM Mount die momenteel ook in nederland en Belgie te koop is. 

De houder is helemaal uit stevige kunststof gemaakt en kan tegen een stootje.  

Na het fietsen is de iPhone weer even gemakkelijk te verwijderen. Duw de klem omlaag en trek de iPhone naar boven uit de houder.

Ook voor de GPS software geldt dat er genoeg keuze is. Zo zijn er diverse gratis iphone apps als EveryTrail, Mobirunner, Nav4All, trialguru, maar de betere zijn toch de commerciele programma's. 

We hebben enkele apps getest en hierbij kwam Navigon als beste uit de test. Momenteel is TomTom ook beschikbaar voor de iphone. De meningen verschillen nogal welke je beter is voor het fietsen met GPS.
De TomTom App is lekker snel en heeft een overzichtelijke interface die het best is afgestemd op de mogelijkheden van de iPhone. Navigon doet hier eigenlijk niet voor onder en is toch iets goedkoper qua aanschaf en kaartmateriaal.
Navigon iphone GPS App

Navigeren met de Map Maker van Google. Zelf je fietsroute maken.

Google introduceert fietsroutes in Google Maps. Hiermee kun je zelf een fietsroute plannen of aanpassen. Het mooie is dat de route zoveel mogelijk zal bestaan uit fietspaden en fietsvriendelijke wegen, drukken wegen worden hierbij zoveel mogelijk vermeden.

Er zijn zoveel mogelijk fietsroutes toegevoegd om de meest efficiënte routes aan te kunnen bieden. De fietser kan met Google Map Maker het uiterlijk van de kaart aanpassen en zelf suggesties voor andere routes geven op basis van zijn kennis van de lokale omgeving. 

Kortom ideaal voor de recreatieve fietser, maar voor de fanatieke racefietser.

Mio 305 of Garmin Edge 800 - Welke fietsnavigatie moet ik kiezen

Garmin Edge 800 SchermDe Garmin Edge is al bijna 2 jaar op de markt en is sindsdien het navigatie apparaat voor op de fiets. Sinds mei 2012 is de Mio Cyclo 310 op de markt gekomen. Het apparaat heeft een mooi kleurenscherm dat iets groter is en erg gebruikersvriendelijk daarnaast is de Mio iets goedkoper, namelijk 299 euro i.p.v. 320 euro voor de Edge 800.

Beide apparaten gebruiken standaard de gratis OpenStreetMap kaarten en zijn hierdoor prima te gebuiken als fietsnavigatie. Gesproken navigatie-instructies bieden Mio en Garmin allebei niet: bij naderen van een afslag hoor je een piepje.

Voor zowel de Mio als de Edge geldt dat het apparaat zoals elke fietscomputer je snelheid, afstand en tijd vastlegt. Als optie zijn ze ook leverbaar met hartslag- en cadanssensoren voor het vastleggen van je hartslag, trapfrequentie en calorieverbruik. 

Mio Cyclo 305 fietsnavigatie Grote verschil zit hem vooral in de opties en mogelijkheden van het apparaat. Het Mio-apparaat is eenvoudiger van opzet en heeft minder complexe opties dan de Garmin Edge 800. Je zult dus goed moeten bepalen waar je het apparaat voor wilt gebruiken. 
Garmin is natuurlijk meer gericht op het sporten en het verzamelen/registreren van statistieken ten behoeve van prestatie analyse. Ben je een fanatieke mountainbiker of wielrenner dan heb je het meest aan de garmin Edge 800. Gebruik je het apparaat puur om te navigeren tijdens recreatieve fietstochten dan is de Garmin Edge Overkill en ben je beter en goedkoper af met de Mio. 

Moet nog wel gezegd worden dat uit testen blijkt dat Garmin Edge fietsnavigatie minder problemen (bugs) heeft en dat het scherm beter leesbaar is (zeker bij zonlicht). Beide apparaten zijn dus prima als fietsnavigatie te gebruiken. De vraag waarvoor je het apparaat wilt gebruiken, bepaalt welke voor jou het meest geschikt is.

Actie! Bestel nu de Mio Cyclo 310 voor maar € 205.95

Garmin Virb Fietscamera en Actiecamera

Garmin Virb FietscameraDe VIRB is een echte 1080p HD-actiecamera die optimale duurzaamheid combineert met geavanceerde opnamemogelijkheden in HD en functies biedt die zeer gebruiksvriendelijk zijn. Om te beginnen is daar het Chroma™ kleurenscherm van 1,4 inch, dat aan blijft als de camera is ingeschakeld, en toch zeer weinig energie verbruikt.

Met het beeldscherm kunt u gemakkelijk foto`s nemen, films afspelen en de menu-instellingen wijzigen zonder dat u de camera uit de steun hoeft te halen. Als u wilt filmen, duwt u de grote schuifknop eenvoudig naar voren. U kunt meer dan 3 uur opnemen op 1080p met de oplaadbare lithium-ion batterij. En functies voor het verder verbeteren van videobeelden zoals digitale beeldstabilisatie en lensvervormingscorrectie zorgen ervoor dat wat u opneemt er uitstekend uitziet, zelfs voordat u de beelden verder gaat bewerken.

Concurrent
Grootste concurrent van de Garmin Virb is de GoPro HD voor € 139,99-

Belangrijkste eigenschappen:

  • - 1080p HD-filmopname met 16-megapixel CMOS-beeldprocessor
  • - Chroma™ beeldscherm: kleur, hoge resolutie; gemakkelijker instellen, afspelen en aanpassen
  • - Robuust, duurzaam, waterbestendig (IPX7¹) met een aerodynamische vormgeving
  • - Oplaadbare, 2000 mAh lithium-ion batterij, meer dan 3 uur lang opnemen bij 1080p
        Bestel nu morgen in huis van € 219.95 voor € 269.00

 

Goedkoopste GPS fietsnavigatie de Teasi One

Fietsnavigatie Teasi OneZeer voordelig fiets- en wandel navigatiesysteem. Inclusief gratis kaarten (Open Source Map) van 27 Europese landen. Het navigatiesysteem is makkelijk en intuïtief te bedienen door duidelijke menu’s. De Teasi One heeft een 8,1 cm (3,2 inch) touchscreen met een ontspiegeld display.

Ook dit apparaat heeft een "Surprise" functie die verrassende routes aan je voorstelt. De Teasi One heeft daarnaast nog een leuke functie: tour modus. Het navigatiesysteem berekent een fietsroute voor je op basis van verschillende variabelen die je kunt ingeven: afstand, tijd, gemiddelde snelheid en calorieverbruik. Zo kom je op plekken waar je nog niet bent geweest, een leuke optie.

De Teasi One is te koop vanaf € 138,00Mio gaat concurrentie aan met Garmin Fietsnavigatie

Onlangs is Mio gestart met het ontwikkelen van een navigatiesysteem speciaal voor fietsers. Het apparaat is sinds mei 2012 op de markt.

Er zijn navigatiesystemen die je ook kan gebruiken als wandelaar of als fietser, maar deze systemen zijn toch vooral bedoeld voor gebruik met de auto. Mio gaat een navigatiesysteem uitbrengen dat specifiek gericht is op fietser: recreatief fietsen, wielrennen en voor mountainbikers.

Fietsnavigatie Mio Cyclo 300De kaarten van dit systeem - er komen drie versies - zijn gebasseerd op open-source kaarten. Dit omdat er geen officiële kaarten zijn met wielren- en mountainbike-routes.

Net als bij de Garmin systemen zal het navigeren op basis van geluidssignalen zijn i.p.v. een stem zoals we dit bij TomTom gewend zijn . Dit is prima hoorbaar volgens Mio. De gebruiker ziet vervolgens de routewijziging of andere belangrijke mededeling.

Er zijn meerdere versies van het navigatiesysteem voor de fietsers. O.a. de cyclo 310 en de Cyclo 305 van 299 euro.

Meer informatie en prijzen

wil je Fietsnavigatie op je Android of iPhone

Google heeft ook voor de Android App Maps de mogelijkheid ingebouwd om fietsroutes te berekenen en te volgen
De functionaliteit werkt ook in Nederland en is inmiddels beschikbaar in de laatste versie van de App. Deze kun je kosteloss downloaden.

De functionaliteit in Google Maps, die door Google op een eigen blog wordt besproken, werkt zoals de voetgangersnavigatie. Bij het berekenen van een route krijgt de gebruiker een extra knopje en als er in dat gebied fietsroutes bekend zijn, zal Maps een route berekenen en een schatting maken van de reisduur. Ook kan de navigatie op de fiets worden gevolgd.

Bij het bepalen van de route wordt zo veel mogelijk gezkoen voor fietspaden en drukke wegen worden vermeden. Het is zelf mogelijk om fietspaden als echt laag aan te zetten en te bekijken.

Gratis GPS-Cursus bij Bever

Er zijn diverse dealers waar u informatie over GPS ontvanger kun krijgen. Bever sport is een van de grootste leveranciers van Garmin GPS ontvangers. Koop u een GPS device bij Bever dan krijgt u gratis een GPS-cursus. Deze cursus is 'n must voor iedereen die buiten de gebaande paden op de goede plek wil uitkomen zonder vele kilometers om te lopen.

Onderdelen:
- Geheimen van de GPS, de vele mogelijke kaartinstellingen, coördinaatsystemen.
- De GPS programmeren, het gebruik van allerlei soorten kaarten en kompas.
- Werking en mogelijkheden van de GPS.
- Verschillen in GPS systemen, speciale toepassingen, speciale functies, zoals o.a. loxodroom en grootcirkel voor diegenen die ondanks de GPS niet willen verdwalen.
- Natuurlijk wordt er ook advies gegeven over de aanschaf van de juiste GPS.

Meer info op http://www.bever.nl/gpscursus

Google maps komt met gratis gps fiets navigatie app voor de iphone

Gratis GPS Iphone NavigatieDe gps ontwikkelingen bij Google blijven in rap tempo doorgaan. Onlangs maakte Google in Londen bekend dat er een gratis navigatie systeem gaat komen voor de iphone. Deze was er al voor de Android, maar nu dus ook voor de Apple Iphone. Het is een uitbreiding van Google maps met fietsnavigatie.

De app van Google is gratis te downloaden. Ook heeft het een aantal leuke features. Zo kan de route in Google Streetview bekeken worden, straatnamen en locaties kunnen ingesproken worden en er wordt door gebruikers file-informatie verzameld, die vervolgens voor alle gebruikers toegankelijk is.

Als fietsland bij uitstek weten wij dat fietsroutes lang niet altijd hetzelfde zijn als autoroutes.

Garmin fietsnavigatie als beste getest door de Consumentenbond

In de editie van maart 2009 besteedt de Consumentengids aandacht aan fiets-navigatie. Vijf GPS-ontvangers van Garmin komen in deze test aan bod, namelijk de Edge 705, de GPSMap 60 Csx, de eTrex Vista Hcx, de Oregon 400t en de Colorado 300. Ook is de nüvi 550, het autonavigatiesysteem van Garmin dat ook op de fiets gebruikt kan worden, meegenomen in de test.

De GPS-ontvangers zijn getest op diverse belangrijke aspecten op het gebied van fiets-navigatie: GPS-ontvangst, bedieningsgemak, water-, val- en krasbestendigheid, stuurbevestiging en een praktijkproef. Ook krijgt de lezer tips bij de aanschaf van een GPS-toestel voor fietsnavigatie.

De Garmin Edge 705 komt als beste uit de test. Sterke punten van dit toestel waren volgens de Consumentenbond de goede geschiktheid voor de trainende fietser, de automatische overschakeling op een meer gedetailleerde kaart, de functie "vermijd hoofdwegen" en de makkelijk te bedienen zoomfunctie. Beste koop werd de Garmin eTrex Vista Hcx, mede dankzij de lange levensduur van de batterijen en de duidelijke menustructuur.

GPS Navigatie met gratis iPad App

De iPad is op het moment de meest gewilde Gadget en natuurlijk betekent dit dat de gratis iPad apps weer ruimschoots beschikbaar worden. Bent u op zoek naar een gratis GPS App voor de iPad, download dan eens de GPS tracker, een interessante gratis tracking service.

Consumentenbond test fietsnavigatie

Met behulp van gps kun je je locatie en de richting die je zou moeten volgen om bij een bepaald doel te komen makkelijker vinden. Welke is het geschiktst? 

De Consumentenbond test fietsnavigatie op verschillende aspecten. 
Er is onder meer getest op: gps-ontvangst, bedieningsgemak, waterbestendigheid, valbestendigheid, krasbestendigheid, stuurbevestiging en praktijkproef. 

Er zijn 7 gps-ontvangers van Garmin en enkele alternatieve gps-apparaten die geschikt zijn voor gebruik op de fiets getest. Eén van de systemen is een autonavigatiesysteem. Kijk hoe de Garmin Nüvi 550 het doet in vergelijking tot de echte Garmin Edge gps-ontvangers.

GPS fiets groot succes tegen diefstal

Bijna iedereen heeft het wel eens mee gemaakt, gewoon je fiets op slot gezet , maar kom je na een uurtje terug is ie gestolen. Voor dit probleem is er nu de gps fiets, een normale fiets waarin in het frame een gps zender is geplaatst. Wordt deze fiets gestolen dan is deze met behulp van het gps signaal weer te traceren en in veel gevallen is de fietsendief dan ook bekend. 

De GPS is een groot succes omdat het aantal aangiften van fietsendiefstal enorm is gedaald. Op 25 januari 2011 was de GPS fiets te zien in het SBS programma Hart van Nederland.

Gratis geografische gps kaarten voor je navigatie

Met de aanschaf van een gps ontvanger ben je er natuurlijk nog niet, je hebt ook nog goede kaarten nodig. Deze kaarten zijn in verhouding toch nog best wel prijzig en natuurlijk wil je op vakantie ook gebruik van je ontvanger dus blijft het niet beperkt bij de kaart van nederland. 
Moet je deze geografische kaarten dan altijd kopen of kun je ze op internet ergens downloaden. Natuurlijk zijn er op dubieuze websites altijd wel kaarten te vinden, maar of deze compleet en virus vrij zijn is vaak de vraag. 

Een goed alternatief zijn de gratis kaarten van OSM, OSM Staat voor Open Street Map. De kaarten worden gemaakt door de OSM gemeenschap, een groep van vrijwilligers die er zelf op uit gaat om kaarten te maken en deze als gratis download aanbied op internet

De kaarten zijn iets minder gedetailleerd dan de commerciele, maar zijn prima te gebruiken voor de meeste GPS toepassingen. Dus gewoon gratis downloaden die kaarten.

 

Betaalbare GPS ontvanger Garmin Edge 500

Iedereen is er wel overeens dat navigatie in de auto niet meer weg te denken is. Of je nu voor TomTom kiest of Garmin als je er eenmaal een hebt wil je niet meer anders. Maar waarom koop je er dan niet een voor de fiets, kijken we dan toch liever op de kaart, lijkt me niet. De belangrijkste reden dan de massale verkoop voor fietsnavigatie nog op zich laat wachten is de prijs. Toch lijkt daar nu verandering in te komen met de Edge 500 van Garmin.

Garmin heeft de Edge 500 een adviesprijs van 260 euro gegeven, terwijl een bundel met een hartslagmeter en de cadansmeter 340 euro euro moet opbrengen.
Garmin heeft voor liefhebbers van de fietssport een speciale gps-ontvanger op de markt gebracht.
Garmin Edge 500

De Edge 500 legt niet alleen de afgelegde route via gps vast, maar geeft ook inzicht in de hartslag van de fietser en het aantal verstookte calorieën.

De fietscomputer van Garmin toont op de display onder andere de snelheid, het aantal gereden kilometers, de tijd, de gps-positie, de hoogte en de hellingshoek. Met behulp van HotFix kunnen de gps-satellieten snel worden gevonden, zo belooft Garmin. Uiteraard kan de afgelegde route naderhand uitgelezen worden. De gegevens over stijgings- en dalingspercentages zijn volgens de fabrikant extra nauwkeurig omdat de Edge 500 een barometer aan boord heeft.

De Edge 500 kan via het ANT+-protocol met diverse sensoren communiceren. Zo kan met een aparte sensor de hartslag in de gaten worden gehouden en kan het apparaatje aan de hand daarvan berekenen hoeveel calorieën de fietser verbruikt. Ook kan met een optionele cadansmeter de frequentie van de pedaalslagen worden bijgehouden.

Volgens Garmin gaat de accu in zijn fietscomputer achttien uur mee. Om de reisgegevens uit het apparaatje te halen, dient er een usb-verbinding gemaakt te worden.

De nieuwe Garmin Edge 500 wordt begin 2010 verwacht.

Fietsen en wandelen met een GPS - Garmin Oregon Fietspakket - Fietsbundel

GPS ontvangers worden steeds populairder onder fietsers en wandelaars. Dit heeft vooral te maken met de beschikbaarheid van gedetailleerde kaarten en de vele, prachtige routes die je zo van het internet kan halen.
Maar dan komt de keuze, welke ontvanger gaan we kopen? We houden van heerlijk fietsen op zondag, maar in de vakantie wandelen we ook erg veel. 

Garmin Oregon Fietsbundel / Fietspakket - Fitesen met de Garmin Oregon Het grootste dilemma blijft toch vaak kopen we de gps-ontvanger voor het fietsen of wandelen? Afhankelijk van het budget wordt dan vaak de keuze gemaakt tussen de Edge 705 die echt voor het fietsen is ontwikkeld en de Garmin Oregon die ook weer ideaal is voor het Geocachen.

Ben je een echte fietser dus ook sportief en wil je technische resultaten weten koop dan gewoon de Edge 705. Voor de recreatieve fietser waarvoor de Edge 705 een beetje overkill is, biedt de Garmin Oregon Fiets Bundel een uitstekend alternatief. 

De Bundel bestaat uit: 
- Garmin Oregon;
- Fietsstuur steun;
- Garmin Topo kaart;
- Onroute SD Fietskaart Nederland;
- Garmin Trip & Waypoint manager

Garmin Edge 705 Team Bundel

De Edge 705 Bundel is speciaal ontworpen voor de sportieve fietser waarbij mede is gelet op vorm, gewicht en functionaliteit. Alle modellen zijn voorzien van een uiterst gevoelige GPS-ontvanger, die voldoet aan de eisen van gebruikers voor betrouwbare en nauwkeurige gegevens. 

Deze modellen zijn in staat onder veeleisende condities hun werk te doen, zowel onder hoge wolkenkrabbers als in een vallei onder een zwaar bladerdek.

De Edge 705 is een uiterst geavanceerde fietstrainer en kan worden aangeschaft als Edge 705 HR (incl. hartslag sensor), als Edge 705 Bundel (incl. hartslag- en cadanssensor) en tijdelijk ook als Edge 705 Bundel Team Garmin (incl. hartslag- en cadanssensor). 
 Garmin Edge 705 Team Bundel

De cadanssensor is tevens afzonderlijk te koop zodat gebruikers van de Edge 705HR in een later stadium alsnog beide functies kunnen toevoegen in hun training. De sensor gegevens worden met ANT™ technologie draadloos doorgegeven aan de Edge 705.

Gratis nauwkeurige fietsnavigatie met de Egnos Open Service.

Voor het fietsen met GPS is nauwkeurigheid van de locatie erg belangrijk, je rijdt ten slotte niet op een brede snelweg, maar op smalle fietspaden. De nauwkeurigheid van uw positie wordt zal in 2010 een stuk verbetert worden.

De Europese Commissie heeft de activiteiten van Egnos (European Geostationary Navigation Overlay Service) gelanceerd. Egnos is de voorloper van Galileo, het mondiaal satellietnavigatie- systeem dat door de Europese Unie wordt ontwikkeld. Bedrijven en burgers kunnen voortaan gratis gebruik maken van de Egnos Open Service.

Egnos is een satellietgebaseerd augmentatiesysteem dat de nauwkeurigheid van satellietnavigatiesignalen in heel Europa verbetert. De nauwkeurigheid van de huidige gps-signalen wordt aangescherpt van ongeveer tien meter tot twee meter. Het systeem kan worden gebruikt in tal van sectoren, zoals de luchtvaart, landbouw (bij het sproeien van mest), het vervoer en automatische tolheffingssystemen...

Verwacht wordt dat tegen midden 2010 op basis van Egnos een dienst beveiliging van mensenlevens zal worden opgezet. Deze dienst geeft de gebruiker binnen zes seconden een waarschuwing wanneer het systeem is gestoord. Momenteel worden ook tests uitgevoerd met een commerciële dienst, die eveneens in 2010 ter beschikking zal worden gesteld. Zowel de Open Service als de dienst beveiliging van mensenlevens zijn gratis, en de Europese Unie is vast voornemens Egnos op lange termijn te blijven ondersteunen, zelfs nadat Galileo operationeel is geworden. Binnen de dekking van de drie betrokken satellieten zal ook het geografische gebied waarin Egnos kan worden gebruikt, worden uitgebreid...

GPS kaart update 2009 nu beschikbaar

De 2009 update voor de in de Garmin navigatietoestellen toegepaste kaarten is vanaf heden beschikbaar. Deze 2009 Update wordt op DVD geleverd.

Deze update beslaat heel Europa en met name in Oost Europa zijn er verbeteringen zichtbaar. De Baltische staten zijn toegevoegd en met name Tsjechië, Slowakije, Kroatië, Hongarije en Polen zijn aanzienlijk bijgewerkt. Maar ook in ons eigen land zijn de nodige wijzigingen verwerkt.

Eerste GPS Fiets 4Daagse van Nederland

GPS wordt steeds meer gebruikt op de fiets. Veel mensen zien de voordelen en het gemak van het fietsen met GPS navigatie. Gelukkig worden de GPS apparaten steeds goedkoper en zal net als de TomTom in de auto straks iedereen een GPS voor de fiets aanschaffen of zal deze reeds geintegreerd zijn in de fiets.

 Vandaar dat er dit jaar voor het eerst een ware fiets 4daagse georganiseerd zal worden. Wilt u meer weten lees dan hier snel verder..

 

Fietsroutenetwerk en GPS groot succes

Het fietsen door de Betuwe wint aan populariteit sinds fietsers zelf de route online kunnen uitstippelen, met behulp van het fietsroutenetwerk van het Regionaal Bureau Toerisme.

Vanaf maart 2009 is dit systeem in de lucht en is het een groot succes. De routes zijn inmiddels meer dan 55.000 keer gedownload.

Ook uit deze initiatieven blijkt weer dat er steeds meer gefietst wordt op basis van het GPS-systeem.

Fietsverhuur met gps

Barcelona’s fietsverhuurfirma Bicing gaat deze zomer het haar klanten makkelijker maken. Dankzij iPhone-app iBicing kunnen toeristen real time de beschikbaarheid van fietsen bekijken.

Soms geen fiets beschikbaar
Bij Bicing kunnen mensen aan de hand van een persoonlijke kaart gebruik maken van in totaal zesduizend fietsen verspreid over de Catalaanse hoofdstad. Probleem was alleen dat gebruikers van tevoren niet zeker konden weten of de plaatselijke stallingen van Bicing nog fietsen over hadden. Met als gevolg dat huurders soms niet de fiets konden opspringen, omdat alle fietsen verhuurd waren.

iBicing traceert beste plek voor oppikken fiets
Aan de hand van iPhone-app iBicing hoeven huurders niet voor niets naar een fietsenstalling af te reizen. Je sms’t ‘7010’ voor informatie over de beschikbaarheid van fietsen. iBicing maakt vervolgens gebruik van de GPS van je iPhone, zodat het kan aanstippen welke stallingen je het beste kan aandoen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de afstand die je naar de stalling moet afleggen.

Ook inzicht in beschikbaarheid parkeerplekken
Een ander probleem kan de beschikbaarheid van parkeerplekken zijn bij de fietslocaties. Ook daar kan de applicatie je informatie over verschaffen. Wil je niet naar de dichtstbijzijnde fietsenstalling, omdat je pas later op de dag in een andere buurt van de stad wil gaan fietsen? Kijk dan gewoon naar de beschikbaarheid van alle andere locaties. Je kunt daarbij gebruik maken van Google Maps.

De iPhone-app is gratis te downloaden in de apple store

Nooit meer verdwalen met de GPS fiets

In Amerika wordt nog deze zomer de eerste fiets met standaard ingebouwd GPS op de markt gebracht. De National Bicycle Industry, een onderdeel van de elektronicagigant Matsushita, introduceert in augustus 2009 een fiets met een geavanceerd global positioning system GPS. Wat de fiets gaat kosten en of de tweewieler ook naar Europa komt, is niet bekend.

Wintec G-Trender

Als je met de auto op weg gaat hoef je je tegenwoordig niet langer druk te maken over de route, tenslotte hebben we daar een autonavigatiesysteem voor. Maar hoe zit dat nou als je op een andere wijze voortbeweegt op onbekend terrein? Dan biedt een outdoor GPS apparaat uitkomst, of je nou een buitensporter, wielrenner, fietser of wandelaar bent, met een dergelijke GPS ontvanger kun je altijd de weg terugvinden. De Wintec G-Trender WSG-1000 is een betaalbaar alternatief als een echte garmin te duur is.

De Wintec G-Trender WSG-1000 is een geavanceerde outdoor GPS gadget die niet alleen routegegevens en fotolocaties opslaat, maar daarnaast ook gegevens als snelheid, afgelegde afstand, temperatuur, hoogte en tijd kan opslaan. Verder beschikt de Wintec GPS ontvanger over een LCD scherm en een Bluetooth functie. Het Wintec GPS apparaat is verkrijgbaar voor een prijs van 140 euro.

Wat is GPS fietsen

GPS, het Global Positioning System, is al lang gemeengoed in de scheepvaart, in de auto of op de motor. Met  deze techniek kun je met behulp van satellieten exact bepalen je je bevindt. Sinds kort zijn GPS-ontvangers zo klein geworden dat ze ook zeer geschikt zijn om mee te nemen op de fiets. Leuk, maar wat heb je er aan?

Nou, heel veel! Fietsen met GPS is fun. Het lijkt allemaal heel ingewikkeld maar eigenlijk is het heel simpel. Stel je voor: je gaat heerlijk een dag fietsen zonder ook maar op een kaart te kijken of op een wegwijzer te letten. De GPS-ontvanger geeft iedere keer precies aan welke richting je op moet.

De routes staan op een bestand dat je kunt downloaden vanaf internet. Met behulp van een kabeltje laad je dit bestand in je ontvanger. Eigenlijk is dat alles.

gps op fiets   Andersom kan natuurlijk ook. Met behulp van GPS kun je zelf heel eenvoudig routes uitzetten. Je hoeft alleen maar bij ieder afslag je GPS-toestel de positie te laten bepalen. Deze gegevens worden opgeslagen. Dit bestand laad je vervolgens in je computer en daarna kun je deze route via het internet voor anderen beschikbaar stellen. Programma's om de GPS-bestanden te lezen en te bewerken zijn gratis op het internet te vinden.

Verdwalen is er niet meer bij. GPS werkt bij goede weersomstandigheden tot een meter nauwkeurig. Geld genoeg? Voor de echte freaks zijn er zelfs toestellen beschikbaar die tot een centimeter nauwkeurig je positie aangeven. Leuk, maar je hebt er als fietsers natuurlijk niks aan.

Fietsnaviagtie is inmiddels al zo klein als een mobieltje. De prijzen beginnen, nu nog, bij zo'n € 138,-.

U kunt natuurlijk ook eerst een GPS huren om het uit te proberen.

Garmin Edge 800 Fietsnavigatie

Garmin Edge 800Garmin Edge 800 Fietsnavigatie, voorganger van de Edge 1000 Fietsnavigaties. Deze fietsnavigatie combineert de beste eigenschappen van de Edge 500 en de Edge 705 en heeft hier een intuïtief touchscherm aan toegevoegd.

De Edge 800 Fietsnavigatie is niet alleen geschikt voor sportieve fietsers, maar kan door de diverse mogelijkheden voor kaartweergave ook prima gebruikt worden voor een ontspannen rondje fietsen. 

Met de gratis software van Garmin kunt u zelf het terrein bekijken, een mooie route plannen en deze naar uw toestel sturen. U krijgt een duidelijk beeld van uw omgeving met bijvoorbeeld fiets- en wandelpaden, bebossing en rivieren. 

Als u liever op de weg fietst, kunt u gebruik maken van de gedetailleerde wegenkaarten van CityNavigator.


Meer info over de Garmin Edge 800 Fietsnavigatie

Bestel nu tijdelijk de CityNavigator Bundel voor maar € 355,95- Op=Op

Goedkoopste fietsnavigatie - Teasi One 3

Fietsnavigatie Teasi One 3

De Teasi One3 Bike&Hike Fietsnavigatie is de moderne opvolger van de Teasi One2. Deze vernieuwde versie is uitgerust met Bluetooth 4.0 voor het koppelen van externe apparatuur en beschikt over een nog betere accu met een levensduur van circa 12 uur (afhankelijk van gebruik achtergrondverlichting en sensoren).

De computer beschikt over diverse profielen zoals fietsen, skiën, varen en hiken. OSM kaarten van alle landen in Centraal Europa waaronder ook Nederland zijn reeds op het apparaat geïnstalleerd. Naast uitgebreide data zoals hoogte, snelheid en tempo voorziet het toestel je onderweg ook van duidelijke navigatie instructies dankzij de verbeterde akoestische signalen.

Tijdelijk voor maar 153,95 euro

GPS geocaching op de fiets

Ontdek de nieuwe trend van geocaching op de fiets. Combineer het fietsen van een mooie route door de natuur of een een route door stadscultuur met de spanning van het vinden van de schat (cache). 

Steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheden van de GPS functionaleit van de moderne mobiele telefoon

Er kan zoveel meer met GPS, lees verder ...

Garmin Edge 510 of 810 - Fietsnavigatie met App (iPhone - Android)

Garmin Edge 501 of 801Waarom kiezen voor de Edge 510 of 810 Fietsnavigaties? Garmin was de eerste die fietsnavigatie op de markt bracht - de eerste die fietsers de mogelijkheid gaf om hun tochten in kaart te brengen en gedetailleerde gegevens bij te houden met de accuraatheid die alleen GPS kan brengen.

Mar wat is nu precies het verschil tussen de Garmin Edge 510 en de Edge 810 Fietsnavigaties. Kort gezegd is de 810 meer gericht op navigatie en de 510 is meer gericht op het verzamelen van statistieken en resultaten. Wil je echt fietsnaviagtie met een duidelijk kaart en richting instructies in het scherm dan is de 810 de beste keuze. Deze is wel iets duurder dan de 510.

De voordelen op een rijtje:

  • Afstand: Gebouwd op GPS voor accuraatheid; werkt overal ter wereld;
  • Snelheid: huidig, gemiddeld, laatste ronde en meer Hoogte: beklimming/afdaling, hellingsgraad en meer;
  • Snelheid/cadans: inclusief bij de Edge modellen;
  • Hartslag: Standaard aanwezig met optionele ANT+™ ondersteunende krachtmeter;
  • Kaarten: De Edge heeft een ingebouwde kaart en ondersteunt optionele gedetailleerde straat- of topografische kaarten voor navigatie.


Meer info over de Garmin Edge 510 of de 810 Fietsnavigatie


Nu voor 259,95  (Op=Op)