Wat is GPS

Een GPS (‘Global Positioning System’) is een apparaat voor plaatsbepaling, dat unieke radiosignalen, uitgezonden door 24 satellieten in een vaste baan rondom de wereldbol, kan ontvangen. Door te meten hoe lang het signaal van een bepaalde satelliet onderweg is, kan de ontvanger berekenen op welke afstand de satelliet zich bevindt.
Als een GPS-ontvanger het signaal van minstens drie satellieten opvangt en dus driemaal de afstand tot een satelliet (= bekend punt) kan meten, kan hij via een eenvoudige driehoeksberekening z’n positie interpoleren tot op tien à 15 meter nauwkeurig. Met behulp van DGPS en WAAS, twee technieken met o.a. een vierde, vast grondstation, kan de nauwkeurigheid toenemen tot minder dan 1 meter.
 gps navigatie op fiets    

Fietsen met behulp van GPS

Fietsen met een GPS ontvanger
De GPS is momenteel helemaal hot en heeft ook  iets te bieden. Ook op de fiets bewijst hij zijn diensten. Nauwkeurige navigatie, registratie en informatie zijn de sterke troeven van het inmiddels kleine apparaat.

Waar ben ik
De plek, wereldwijd, waar je je bevind kun je bepalen door er een markering (waypoint) van te maken. Steeds meer, ook voor fietser, gedetailleerde kaarten maken het mogelijk om de coördinaten van die positie, nauwkeurig zichtbaar te maken op het scvherm van het gps apparaaat 

Waar moet ik naar toe
De go-to functie is vervolgens je feilloze gids er naar toe. Je kunt, als je de coördinaten weet, ook handmatig een waypoint invoeren zonder er te zijn. Verbind je een aantal waypoints met elkaar dan is er sprake van een route. Je moet hierbij de waypoints zien als boeien; de route er naar toe is helemaal open en bestaat dus alleen uit een luchtlijn die de richting aangeeft. 

Waar ben ik geweest
Als je tijdens je tocht de GPS continue aan laat staan zal deze een tracklog aanmaken. Dit is een elektronisch ‘broodkruimeltjesspoor’ welke je door het instellen van de tijdsen/ of afstandsinterval kunt aanpassen. Deze informatie is vervolgens weer opnieuw te gebruiken. Als saved track geeft je het een naam en sla je het op in het geheugen van de GPS. Op deze manier kun je een hele verzameling waypoints, routes en tracks aanleggen. Hoeveel is afhankelijk van de capaciteit van je GPS.